divendres, 27 de juny del 2008

...i no que mori el desig!



"Quan dos éssers s'abracen,
no saben el que fan
no saben el que volen
no saben el que busquen
no saben el que troben"


Paul Ricoeur





Quin és l'objecte del desig? Vés a saber!
Tant se val. És l'impuls que ens porta sempre a anar més enllà.
Que el desig sigui el guia per endinsar-me cada vegada més
dins el bosc de les essències
i retrobar-me amb el meu Senyor!

dissabte, 21 de juny del 2008

Voler l'impossible ens cal, i no que mori el desig

Recordeu el brindis de final de curs?
No, no em vaig inventar la frase.
El poeta era Marià Villangómez, eivissenc.
Com la majoria de mortals, no iniciats al món de la poesia,
la vaig descobrir en una versió musicada,
per Uc, un grup eivissenc.
Aquí teniu la poesia sencera,
més profunda que el brindis que vaig fer.
Gaudiu-la!




















CANÇÓ DE VESPRADA

Tres grans pins, vora el camí,
alcen llurs ombrívols fronts.
El vent, que no vol dormir,
els omple el cor de cançons.

Camp i camp.
Es vessa al mig
una campana vespral...

Voler l’impossible ens cal,
i no que mori el desig.

S’ha despertat tot l’amor
sota la volta d’estels.
¿Déu no es mostra al nostre enyor
en el seu món, sense vels?

S’escolta com el trepig
d’una bellesa immortal.

Voler l’impossible ens cal,
i no que mori el desig.


Marià Villangómez




Agraïment

En una societat on tot es ven,
el bosc de les essències ens recorda
que no és el mateix el "valor"
que el "preu" de les coses.

Gràcies a tots i a totes
amb qui hem compartit moments
gratuïts (i valuosos, sense preu),
durant el curs que ara fineix.


divendres, 20 de juny del 2008

Fidel en les coses petites


"Has estat fidel en poca cosa; jo t'encomanaré molt més" (Mt 25,21)

* * * * *
Sigues fidel en les coses petites de cada dia.
Respira, no t'angoixis:
les grans opcions venen donades.

divendres, 13 de juny del 2008

El secret del bosc


Tendrament, i amb paraules senzilles
em sento mogut a contar com em va vindre al cor,
serenament, però amb força, la idea del bosc de les essències.
Tal volta perquè era primavera, aquest temps en que tot s’enfolleix
i la vida sembla rebentar per tots costats.
Madurant dos sentiments, dos desitjos gairebé oposats:
oposats, perquè un m’empenyia a la soledat d’un bosc,
molt enfora de la ciutat i dels nius humans;
a l’altre extrem, un sentiment de qui no vol estar sol:
restar amb tu tota la vida, al teu costat.
I tanmateix, sense saber com, em vaig sentir
arrossegat pel secret del bosc: tot ÉS.

dilluns, 9 de juny del 2008

"Tu jardín no es mi mundo"


"Tu jardín no es mi mundo"

Sembla una tonteria, però el lema del FLEJ* se'ns mostra ple de sentit, com un clam de llibertat, pels qui, essent habitants del bosc de les essències, no ens conformem a viure als petits jardins (natura artificial envoltada de reixes) que ens ofereixen la nostra societat i, a vegades també, els afectes humans.
[*FLEJ="Frente de Libración de Enanos de Jardín"]

diumenge, 8 de juny del 2008

Un pas és suficient...


"Senyor, no et demano veure l'horitzó llunyà:
un pas és suficient per a mi"

(J.H. Newman)

dissabte, 7 de juny del 2008

El cent per u (III): tot és meu; sóc tot teu

(continuació)


Lectura mística
El cent per u: rebo més del que he donat.

Però el cent per u es queda curt. El que rebem és l'infinit per u.

Des del bosc de les essències, aquest evangeli ens ensenya a com establir noves relacions amb pares, mares, fills, camps... amb tot.

La conciència egoica ens parla d'una manera de relacionar-nos "possessiva": meu.

L'alliberació del propi jo, que ens fa saber que tot és, i que això és l'únic important, et fa descobrir que no hi ha teu ni meu.

En això rau la renúncia: deixar pares, mares, fills i camps (deixar-ho tot) en la manera vella de relacionar-nos. Ja no hi ha res que sigui meu.

I així ho obtenim tot: tot és meu, des d'una manera nova de relacionar-me amb tot i amb tots.

El llenguatge és limitat. Des de que fa ja molt temps, amb la revolució neolítica, es va inventar la propietat privada (el jo projecte el seu desig de possessió sobre una fracció de la realitat), no sabem expressar amb paraules la vertadera i genuina relació amb tot el que és.

L'unica paraula que tenim és el possessiu.

Utilitzem-lo, doncs. Tot és meu (i això és el cent per u). Però d'una manera nova.

"Meu" no com a possessiu "absolut"; "meu" com a possessiu de "relació" (estem inventant llenguatge).

Sovint els profetes diuen aquest oracle: "Tu seràs el meu poble, i jo seré el teu Déu". Meu i teu estan expressats en el que volem anomenar "possessiu de relació". Que nosaltres som el seu poble pot esser malentés en termes de propietat privada; però no hi ha dubte de que "Ell és el meu Déu" no: no posseim Déu com a propietat privada. El posseim (si es pot dir així) com es posseeix un amic. Ets el meu amic no indica possessió, sinó una relació especial entre tu i jo. "Ets el meu amic"... sent el que tu sents, i sents el que jo sent. Som amics. Som.

Meu, en sentit de relació, indica una nova manera d'estar en el món: Tot és. Res és meu (deixo mares, pares, fills i camps), perquè res no es sosté per mi. Tot (també jo) estem sostinguts en el ser per un altre. Tots "som". D'aquesta manera, amb la limitació del llenguatge i la seva sempre inadeqüació, tot és meu (en tot estic en aquesta relació essencial), com també jo sóc del tot i de tots. Descobrir això és el cent per u.

I d'aquesta manera amb passejo pel bosc de les essències: els arbres, les roques, el cel i les plantes, el rierol, l'avenc profund... tot és meu; sóc tot seu. Els habitants del bosc, els ocells i les rates, els esquirols i els insectes i, sobretot les persones (les que saben que habiten en el bosc i les que no ho saben)... tots són meus; sóc tot seu.

I gaudeixo d'aquesta percepció.

El cent per u (II): l'alegria de donar la vida per l'evangeli

(continuació)

Lectura literal de l'evangeli (cf. Mc 10, 28-30)


Hi ha un fet que no podem negar: el seguiment de Jesús (al menys per alguns dels seus deixebles) és exigent. Així, doncs, ens trobem amb frases de Jesús ben radicals, referents a les renúncies necessàries per a esdevenir deixeble seu:


"qui estima el pare o a la mare més que a mi, no és digne de mi. Qui estima el fill o la filla més que a mi, no és digne de mi" (Mt 10,37)


"A un altre (Jesús) li digué: -Segueix-me- Ell respongué: -Senyor, deixa'm anar primer a enterrar el meu pare-. Jesús li contestà: -Deixa que els morts enterin els seus morts; tu vés i anuncia el Regne de Déu-". (Lc 9, 59-60)


Certament, Jesús és exigent, al menys amb alguns dels seus deixebles: aquells que l'acompanyen pel camí, en un estil de vida itinerant. Cal dir, però, que també té deixebles que no deixen ni família ni béns: són aquells que el reben a casa seva i que l'ajuden amb els seus béns. Un cas d'aquests són Marta, Maria i Llàtzer, els tres germans de betània (cf. Jo 12,1-8).

En el temps de Jesús, en una societat rural i patriarcal com era la seva, la família ho era tot. No es podia subsistir fora de l'àmbit familiar. S'entén doncs que aquests vincles familiars tan forts eren un impediment a l'hora de poder portar un estil de vida itinerant com el de Jesús. Ell mateix havia hagut de rompre aquests llaços amb la seva família:

"Digueren a Jesús: -la teva mare i els teus germans són aquí a fora, que et busquen.- Ell respon: -¿Qui són la meva mare i els meus gemans?- Llavors, mirant els qui sein al seu voltant, diu: -Aquests són la meva mare i els meus germans. El qui fa la voluntat de Déu, aquest és el meu germà, la meva germana, la meva mare". (Mc 3,32-35)

Tanmateix, l'accent no està en la renúncia, sinó en la importància del seguiment: el Regne de Déu és tan important que totes les altres coses són relatives. No és que es deixi d'estimar mare, pare, germans... sinó que, estimant-los molt, la crida de Jesús és encara més forta.

Recordeu que estem comentant el text del cent per u: el tema no és la renúncia, que ja han fet els deixebles ("mireu, nosaltres hem deixat...), sinó la "recompensa" que se'n deriva: "rebreu el cent per u en aquesta vida"... "i en el món futur, la vida eterna".

Més que "recompensa" (i per això jo ho poso entre cometes) crec que es tracta de la joia d'aquell que ha trobat sentit a la seva vida, al que fa... la joia d'haver trobat la pròpia vocació. Certament se'ns parla d'una retribució "en el món futur" (la vida eterna), però sobretot se'ns parla d'un cent per u ja en aquesta vida: no és qüestió de "quantitat" (quantes coses tindré), sinó de "qualitat" (l'alegria de viure el que visc).

Aquesta joia pel seguiment, per haver trobat el propi camí com a deixeble de Jesús, no és ingènua: curiosament, en el cent per u també hi entren les "persecucions". No tot és un camí de roses, però fins i tot les tribulacions són una bona notícia per aquell que les pateix pel Renge de Déu.


* * * * * * * * * * *


Fins aquí la reflexió sobre el text. No tots els lectors sou "deixebles itinerants" de Jesús, per la qual cosa podria semblar que aquest evangeli no va dirigit a vosaltres. Per això encara ens queda una altre lectura, que en direm "espiritual", per la qual mirarem de veure como podem, tots, viure l'alegria del despreniment i la recompensa del "cent per u" en aquesta vida. Alegria que sobretot podrem descobrir aquells que ens sentim habitants del bosc de les essències.

dimarts, 3 de juny del 2008

El cent per u (I)

En aquell temps, Pere es posà a dir a Jesús: "Mireu, nosaltres ho hem deixat tot per venir amb vós". Jesús respongué: "Us ho dic amb tota veritat: Ningú dels qui per mi i per anuncia l'evangeli han deixat la casa, germans i germanes, pare, mare, fills o camps, no deixarà de rebre, ja en el temps present, el cent per u de cases, germans i germanes, mare, fills i camps, i també persecucions, i, en el món futur, tindrà la vida eterna."

(Mc 10, 28-30)


Sense ser especialista amb sagrada escriptura, la setmana passada em vaig trobar amb aquest evangeli quan celebrava l'eucaristia. Normalment, a les misses d'entre setmana, un no prepara el sermó; però em vaig veure obligat a dir alguna paraula sobre un text que, en sí mateix, no deixa de cridar l'atenció. Més enllà de l'exègesi bíblica que es pugui fer, vull aportar, a aquestes paraules del mestre, una mirada contemplativa.



¿És necessària una renúncia? Mireu que això del cent per u (deixar una cosa ara per recuparar-la amb escreix no se sap quan) seria la delícia de qualsevol psicoanalista. Per què renunciar a allò que en el fons és un objecte de desig bén lícit per a qualsevol persona? (una casa, l'entorn familiar...). Podem esperar una recompensa (el cent per u) per una renúncia que no acabem de saber bé si és del tot justificada?



Deixo, de moment, la pregunta (no retòrica, sinó real) en l'aire.